kbs Agency under the Ministry of Youth and Sports Malaysia 
A A  Arial | PT Sans | Century
 Other Language   carian
faq hubungi hubungi hubungi

Belia Malaysia harus rebut peluang isi kekosongan pekerjaan yang dimonopoli warga asing

 

Sudah tiba masanya belia Malaysia mengisi kekosongan pekerjaan yang dahulunya dimonopoli oleh warga asing.

Ini kerana menurut Setiausaha Biro Perpaduan Nasional Parti Gerakan, A. Simon, jika ia dilaksanakan atau lebih tepat anak muda Malaysia merebut peluang berkenaan maka secara tidak langsung dapat mengurangkan kebergantungan negara kepada tenaga asing.

“Pasar Borong Selayang contohnya jika sebelum ini dimonopoli warga asing yang menjadikan pot mereka. Apa salahnya jika kita ambil alih dengan berniaga kecil-kecilan di sana. Walau ada segulung ijazah namun mengganggur kerana pilih kerja, ia merugikan diri kita”, katanya kepada The Malaya Post.

Katanya kegusaran awam semakin jelas dek tindakan warga asing seperti etnik Rohingya yang semakin berani menunjukkan taringnya.

Namun tanpa kerjasama semua, ia akan menjadi isu sama yang berulang-ulang.

“Saya mengambil maklum akan kegusaran awam yang timbul berhubung pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR) daripada etnik Rohingya. Setakat Mac 2020, terdapat seramai 179,521 pemegang kad UNHCR yang tinggal secara sementara di Malaysia.

Bagi angka pelarian pendatang tanpa izin (PATI) Rohingnya pula dianggarkan hampir 2 kali atau tiga kali ganda jumlahnya ketika ini. Perkara ini menyebabkan ramai rasa bimbang dan jumlah mereka ramai dan kini kita sedang berhadapan dengan isu-isu lain juga yang akhirnya akan membebankan rakyat malaysia kita sendiri”, katanya.

Tambahnya sudah tiba Malaysia menangani isu ini secara serious kerana lambakan warga asing akan membebankan negara pada masa depan.

“Kementerian Dalam Negeri (KDN), Jabatan Imigresen harus bertindak segera dan kena lebih fokus di Kuala Lumpur dan Selangor antara lokasi yang telah didominasi oleh Rohingnya termasuklah Pasar Borong Selayang, di lokasi itu sahaja warga Rohingnya sudah cecah sehingga 15,000 orang. Ia menggusarkan”, katanya. –THE MALAYA POST
Sumber : The Malaya Post
Pautan : https://www.themalayapost.my/belia-malaysia-harus-rebut-peluang-isi-kekosongan-pekerjaan-yang-dimonopoli-warga-asing/

STRATEGIC PARTNERS

iyres.svg

INSTITUTE FOR YOUTH RESEARCH MALAYSIA

Level 10, KBS Tower, No. 27 Persiaran Perdana, Presint 4,
Federal Government Administrative Centre,
62570 Putrajaya.

Phone : +603-8871 3417 
Fax : +603-8871 3342 
Email : info[at]iyres.gov.my

Image
Image
Image
Image

© 2023 Institute for Youth Research Malaysia (IYRES)
All rights reserved. Best viewed on the latest versions of Chrome, Firefox, Edge, Safari.