kbs Agency under the Ministry of Youth and Sports Malaysia 
A A  Arial | PT Sans | Century
 Other Language   carian
faq hubungi hubungi hubungi

Persidangan Penyelidikan Belia Antarabangsa 2023 (YOURS’23) Bertempat Di Doubletree By Hilton, Putrajaya

 

PUTRAJAYA, 23 – 24 Oktober 2023 telah berlangsung Persidangan Penyelidikan Belia Antarabangsa 2023 (YOURS’23) bertempat di DoubleTree by Hilton, Putrajaya. YOURS’23 merupakan anjuran Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES), Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dengan kerjasama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dengan bertemakan “Memacu Inklusiviti Dalam Kesejahteraan Mental Belia”. YOURS’23 menghimpunkan 208 orang peserta dalam kalangan pembuat dasar, penyelidik, institusi pendidikan, pertubuhan bukan kerajaan (NGOs), badan korporat dan individu belia. Tujuan pelaksanaan YOURS’23 adalah untuk berkongsi cadangan dan pendapat kepada strategi praktikal untuk mempromosikan kesejahteraan mental dalam kalangan belia. YOURS’23 telah dirasmikan oleh YBhg. Ts. Dr. Nagulendran Kangayatkarasu, Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan. Seterusnya, ucaptama YOURS’23 “ Memacu Inklusiviti Dalam Kesejahteraan Mental Belia” telah disampaikan oleh YBhg. Prof. Dato’ Dr. Wan Kamal Mujani, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan & Inovasi), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Persidangan selama dua hari ini menyediakan 3 orang pembentang bagi berkongsi pengalaman mereka dalam isu kesihatan mental. Selain itu, YOURS’23 turut membariskan 4 perbincangan panel oleh 12 pakar tempatan dan 3 pakar antarabangsa. Persidangan membincangkan empat sub-tema penting seperti berikut:

• Intrapersonal Skills
• Family & Society Support
• Environmental & facility Support
• Policy Enhancement

Sesi penutup YOURS’23 telah disempurnakan oleh YBrs. Puan Ramona Mohd Razali, Timbalan Ketua Setiausaha (Strategik), Kementerian Belia dan Sukan. Sebuah Deklarasi Kesihatan Mental akan dicadang untuk dihasilkan daripada persidangan YOURS’23 ini untuk diserahkan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia sebagai rujukan utama untuk menangani isu kesihatan mental khususnya dalam kalangan belia Malaysia.

 

26102023 Yours'2023

 

 

STRATEGIC PARTNERS

iyres.svg

INSTITUTE FOR YOUTH RESEARCH MALAYSIA

Level 10, KBS Tower, No. 27 Persiaran Perdana, Presint 4,
Federal Government Administrative Centre,
62570 Putrajaya.

Phone : +603-8871 3417 
Fax : +603-8871 3342 
Email : info[at]iyres.gov.my

Image
Image
Image
Image

© 2023 Institute for Youth Research Malaysia (IYRES)
All rights reserved. Best viewed on the latest versions of Chrome, Firefox, Edge, Safari.