kbs Agency under the Ministry of Youth and Sports Malaysia 
A A  Arial | PT Sans | Century
 Other Language   carian
faq hubungi hubungi hubungi

KPT Tawar Pinjaman Bagi Mahasiswa Ikuti Program Pensijilan Profesional

 

01122023 KPT

KUALA LUMPUR, 27 Nov (Bernama) - Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) akan menawarkan pinjaman kepada mahasiswa tahun akhir bagi mengikuti program pensijilan profesional pada tahun depan, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri berkenaan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata kerajaan telah menyediakan tabung berjumlah RM15 juta bagi pelajar-pelajar tahun akhir untuk memohon bagi mendapatkan sijil profesional itu.

“Ini supaya boleh membantu untuk mendapatkan dan meningkatkan kebolehpasaran graduan,” katanya ketika menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 bagi kementerian itu di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata berdasarkan data rasmi sistem kajian pengesanan graduan, sebanyak 29,000 graduan belum mendapat pekerjaan selepas enam bulan menamatkan pengajian pada 2022.

Bagaimanapun, katanya kadar pengangguran siswazah mengalami penurunan kepada 3.7 peratus pada 2022 berbanding 4.1 peratus pada 2021.

Sementara itu, Mohamed Khaled berkata KPT telah mengenal pasti beberapa strategi termasuk pelaburan penyelidikan berterusan dalam menentukan kecemerlangan universiti tempatan agar tidak hanya bergantung kepada ranking di peringkat antarabangsa semata-mata.

Beliau berkata ia susulan ranking antarabangsa pada hari ini menekankan soal pencapaian dan hasil penyelidikan dan bukannya faktor-faktor seperti kualiti pengajaran dan pembelajaran, komitmen universiti terhadap misi dan agenda nasional serta kemenjadian siswazah.

Dewan Rakyat kemudian meluluskan anggaran perbelanjaan mengurus dan pembangunan berjumlah RM16,339,467,900 yang diperuntukkan kepada KPT dalam Belanjawan 2024 dengan lebih suara menyokong selepas dibahas 20 Ahli Parlimen.

Persidangan Dewan Rakyat bersambung esok. 

 

Sumber : Bernama
Pautan :Bernama

 

 

STRATEGIC PARTNERS

iyres.svg

INSTITUTE FOR YOUTH RESEARCH MALAYSIA

Level 10, KBS Tower, No. 27 Persiaran Perdana, Presint 4,
Federal Government Administrative Centre,
62570 Putrajaya.

Phone : +603-8871 3417 
Fax : +603-8871 3342 
Email : info[at]iyres.gov.my

Image
Image
Image
Image

© 2023 Institute for Youth Research Malaysia (IYRES)
All rights reserved. Best viewed on the latest versions of Chrome, Firefox, Edge, Safari.