kbs Agensi di bawah Kementerian Belia dan Sukan Malaysia 
A A  Arial | PT Sans | Century
 Bahasa lain   carian
faq hubungi hubungi hubungi

Skor Indeks Belia Malaysia harus dipertingkat - Ahmad Zahid

 ibm

 

KUALA LUMPUR, 20 Mac (Bernama) - Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu skor Indeks Belia Malaysia dipertingkat menerusi pelaksanaan pelbagai program untuk golongan itu.

Beliau berkata ini kerana pencapaian skor indeks itu pada tahun lepas adalah lebih rendah iaitu pada 58.4 peratus berbanding 60.31 peratus pada 2021.

“Skor yang kurang ada kaitan dengan penurunan kesedaran serta komitmen belia terhadap aktiviti politik, kenegaraan dan demokrasi biarpun kesedaran politik pada hakikatnya sudah berubah dalam Pilihan Raya Umum pada November 2022.

“Kita lihat usaha menaikkan skor mesti dipertingkat terutama dalam bidang ketatanegaraan serta demokrasi dan dalam hal ini, kita mahu lihat keterlibatan belia,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Belia Bil. 1/2023 di bangunan Parlimen hari ini.

Indeks Belia Malaysia dibangunkan bagi memantau perkembangan kesejahteraan hidup generasi itu di negara ini dan ia akan menjadi penanda aras dalam mengukur sejauh mana pencapaian tahap kesejahteraan hidup mereka sama ada berlaku peningkatan atau penurunan daripada nilai skor yang diperoleh.

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah, berkata mesyuarat hari ini turut membincangkan keterlibatan Kementerian Belia dan Sukan dengan kementerian lain bagi meneliti serta menyelaras semua program dan inisiatif untuk golongan itu secara bersama.

Turut dibincangkan ialah perancangan masa depan 2.64 juta pekerja gig melalui program upskilling serta reskilling dalam Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional supaya memiliki kemahiran dalam bidang tertentu selain cadangan rumah transit untuk golongan belia supaya mereka tidak menjadi kumpulan gelandangan.

Sumber : Bernama. Pautan : Bernama

RAKAN STRATEGIK IYRES

iyres.svg

INSTITUT PENYELIDIKAN PEMBANGUNAN BELIA MALAYSIA

Aras 10, Menara KBS, No. 27 Persiaran Perdana, Presint 4,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62570 Putrajaya.

Tel : +603-8871 3417 
Faks : +603-8871 3342 
Emel : info[at]iyres.gov.my

Image
Image
Image
Image

© 2023 Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES)
Hak cipta terpelihara. Paparan terbaik pada versi terkini Chrome, Firefox, Edge, Safari.