kbs Agensi di bawah Kementerian Belia dan Sukan Malaysia 
A A  Arial | PT Sans | Century
 Bahasa lain   carian
faq hubungi hubungi hubungi

Latar Belakang IYRES

Logo IYRES

Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM) atau kini dikenali sebagai Institute of Youth Research (IYRES) merupakan sebuah badan berkanun persekutuan di bawah Kementerian Belia dan Sukan (KBS). Penubuhan IYRES telah disempurnakan oleh Tun Abdullah Haji Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia kelima pada 15 Mei 2005 bersempena sambutan Hari Belia Negara (HBN).

Penubuhan IYRES adalah sejajar dengan Teras Kesepuluh: Penyelidikan dan Pembangunan, Pelan Tindakan Pembangunan Belia Nasional (2004) yang bertemakan “Ke Arah Mewujudkan Belia Cemerlang, Gemilang dan Terbilang”. Ketika itu, penyelidikan belia di negara ini belum lagi menyerlah dan tidak dapat memenuhi keperluan pembangunan belia. Matlamat teras tersebut ialah mewujudkan pusat penyelidikan belia yang unggul dan dapat bertindak sebagai pusat rujukan serta rangkaian pembangunan belia di semua peringkat.

Rentetan itu, IYRES telah ditubuhkan secara rasminya melalui Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 [Akta 668] Bahagian VII yang telah diwartakan pada 26 Julai 2007. Selaras dengan penubuhan tersebut, waran pertama perjawatan dengan 13 perjawatan tetap pelbagai skim perkhidmatan telah diluluskan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) pada Julai 2008. Setelah itu, waran kedua perjawatan dengan penambahbaikan skim sedia ada serta pertambahan 12 perjawatan baharu telah diluluskan pada 1 Januari 2015 menjadikan jumlah perjawatan tetap adalah sebanyak 25.

Menyedari potensi IYRES dapat dikembangkan, strategi meningkatkan keterlihatan IYRES untuk lebih dikenali dan dirujuk di peringkat nasional mahupun antarabangsa, maka inisiatif penjenamaan semula IPPBM kepada
Institute for Youth Research Malaysia atau IYRES telah dilaksanakan. Penukaran logo baharu juga dibuat bagi menterjemahkan fungsi dan peranan IYRES seperti yang digariskan dalam Akta Pertubuhan dan Pembangunan Belia 2007 (Akta 668). Nama baharu tersebut merupakan cetusan idea YB Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan. Nama dan logo baharu IYRES telah dirasmikan oleh beliau pada 6 Februari 2014.

 

RAKAN STRATEGIK IYRES

iyres.svg

INSTITUT PENYELIDIKAN PEMBANGUNAN BELIA MALAYSIA

Aras 10, Menara KBS, No. 27 Persiaran Perdana, Presint 4,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62570 Putrajaya.

Tel : +603-8871 3417 
Faks : +603-8871 3342 
Emel : info[at]iyres.gov.my

Image
Image
Image
Image

© 2023 Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES)
Hak cipta terpelihara. Paparan terbaik pada versi terkini Chrome, Firefox, Edge, Safari.