kbs Agensi di bawah Kementerian Belia dan Sukan Malaysia 
A A  Arial | PT Sans | Century
 Bahasa lain   carian
faq hubungi hubungi hubungi

Semua lepasan SPM dengan 10A ke atas akan ditawar peluang ke Matrikulasi - Anwar

20240630   lepasanspm

 

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) -- Kerajaan memberi jaminan semua lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang mendapat keputusan 10A ke atas tanpa mengira kaum dan wilayah akan ditawarkan peluang melanjutkan pengajian di peringkat Matrikulasi, bermula tahun ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata keputusan yang dipersetujui Jemaah Menteri pada mesyuarat Jumaat lepas itu tidak akan menggangu kuota pelajar bumiputera sedia ada.

Beliau berkata perincian mengenai keputusan berani kerajaan itu dalam mengiktiraf kecemerlangan pelajar dan pada masa sama memberi keadilan di dalam sistem pendidikan negara akan dimaklumkan Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek esok.

"Keputusan berani ini tidak memberi gambaran seolah-olah kita dah selesaikan masalah keadilan di dalam pendidikan, harus ada kesediaan daripada kementerian, sektor swasta, badan bukan kerajaan, sarjana dan akademia untuk menerima kenyataan bahawa banyak lagi perlu dilakukan dalam menjamin peluang anak-anak (terutama) miskin bandar, desa atau pedalaman.

"(Namun) kita harap ini (bantu) selesai satu masalah dan kita tidak mahu teruskan (dijadikan) isu kaum lagi," katanya ketika menyempurnakan Majlis Kemuncak dan Penutup Minggu Latihan Kebangsaan (NTW) 2024 di pekarangan parkir B, Stadium Nasional Bukit Jalil di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad dan Menteri Sumber Manusia Steven Sim Chee Keong.

Anwar berkata kerajaan sentiasa berusaha untuk meningkatkan akses dan kualiti pendidikan negara serta memastikan sistem kuota bumiputera dan prinsip meritokrasi untuk manfaat semua pelajar terpelihara.

"Dengan cara ini saya harap meleraikan satu masalah sementara, dengan harapan supaya semangat perpaduan dalam kalangan kaum ini dapat dipupuk tanpa ada elemen kecil yang terus menghasut dan menanam bibit permusuhan.

"Rundingan inilah yang kita galakkan. Saya bicara supaya anak-anak muda harus faham. Penyelesaiannya bukan menanam kebencian atau menunjukkan permusuhan tetapi penyelesaiannya dengan semangat ehsan dan kasih sayang," katanya.

Menurut portal Kementerian Pendidikan, program matrikulasi diwujudkan pada tahun 1998 sebagai program persediaan bagi pelajar Bumiputera untuk melayakkan mereka melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah pertama dalam bidang sains, teknologi dan sastera ikhtisas di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) dalam dan luar negara.

Mengenai NTW 2024, Anwar berkata kesempatan itu harus digunakan oleh pelajar sekolah, universiti dan mereka yang sudah bekerja untuk mendapatkan latihan dalam pelbagai bidang secara percuma bagi meningkatkan kemahiran masing-masing.

Perdana menteri berkata generasi muda harus membuat ‘pecutan’ dengan meneroka ilmu tinggi baharu dalam era pascanormal yang menuntut tindakan dan kerja yang berbeza lebih-lebih lagi Malaysia kini destinasi industri semikonduktor global.

"Perubahan teknologi berlaku terlalu pantas, kalau kita tertangguh dua tahun, kita akan tertinggal 10 tahun.

"Cabaran bagi anak-anak muda kini ialah perolehan ilmu, yang sebahagian besar tidak boleh diperolehi di sekolah atau universiti, jadi bila ada kesempatan ini gunakanlah sebaiknya," katanya sambil menambah tiada negara lain yang memberi latihan percuma secara besar-besaran melibatkan pihak swasta.

Minggu Latihan Kebangsaan 2024 dianjurkan Human Resource Development Corporation (HRD Corp) di bawah naungan Kementerian Sumber Manusia (KSM) berlangsung di seluruh negara sejak 24 Jun lepas manakala penganjuran di Stadium Nasional Bukit Jalil bermula semalam dan berakhir hari ini.

NTW 2024 bertujuan menerapkan budaya pembelajaran sepanjang hayat dalam kalangan rakyat melalui peluang meningkatkan kemahiran dan pembelajaran secara percuma.

Sumber : BERNAMA
Pautan : https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=2312849

RAKAN STRATEGIK IYRES

iyres.svg

INSTITUT PENYELIDIKAN PEMBANGUNAN BELIA MALAYSIA

Aras 10, Menara KBS, No. 27 Persiaran Perdana, Presint 4,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62570 Putrajaya.

Tel : +603-8871 3417 
Faks : +603-8871 3342 
Emel : info[at]iyres.gov.my

Image
Image
Image
Image

© 2023 Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IYRES)
Hak cipta terpelihara. Paparan terbaik pada versi terkini Chrome, Firefox, Edge, Safari.